Współpraca z Miramar Sp. z o.o. i przedmiot badań
Pomysłodawczyni projektu realizowanego w ramach Science Hub UŁ, dr Sylwia Smarzewska nawiązała współpracę z przedstawicielami firmy Miramar na początku roku 2023. Firma Miramar, właściciel marki Olini, jest cenioną, rodzinną spółką, uznawaną za lidera e-commerce na rynku naturalnych olejów w Polsce. Dr Smarzewska natomiast, wraz ze swoim zespołem badawczym, zajmuje się bioelektroanalizą, a szczególną uwagę poświęca analizie próbek żywności, co idealnie pokrywa się z profilem sprzedawanych przez Olini produktów.
W ostatnim czasie grupa badaczy z UŁ odniosła duży sukces opracowując nowatorską metodę oznaczania sezamolu w próbkach oleju sezamowego – powstała w tym zakresie publikacja w cenionym czasopiśmie naukowym. Opracowanie metodologii oznaczania sezamolu stało się swoistym zalążkiem idei o współpracy. Dysponując odpowiednią wiedzą zarówno o metodologii badań ale także o właściwościach prozdrowotnych związku jakim jest sezamol, naukowcy z UŁ i specjaliści z Olini postanowili wspólnie opracować nowy produkt oparty na prażonych ziarnach sezamu.
Olini z ogromnym zaangażowaniem naukowym przygotowywało kolejne próbki oleju tłoczone według ściśle założonego planu badawczego. Wszystkie próbki olejowe zostały przebadane przez naukowców z UŁ pod kątem chemicznym, a także przetestowane organoleptycznie przez grupy testerów.
Cały zakładany plan badawczy udało się zrealizować, co pozwoliło na jednoznaczne wyłonienie zarówno najlepszego gatunku sezamu, jak i warunków procesu jego prażenia a następnie tłoczenia.
Wyniki badań i dalsza współpraca
Uzyskane wyniki pozwoliły na wprowadzenie na rynek produktu, idealnego zarówno pod kątem walorów smakowych jak i zdrowotnych
– mówi Łukasz Bogdański, prezes spółki Miramar i pomysłodawca marki Olini.
Opracowany olej jest sygnowany logiem Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego.
Olej sezamowy Olini to idealny kompromis – łączy w sobie zarówno znakomite walory smakowe oraz zapachowe, jak i odznacza się wysoką zawartością sezamolu
– tak o nowej recepturze wypowiada się dr Sylwia Smarzewska na stronie producenta.
Zarówno badacze UŁ jak i Olini wyrazili chęć dalszej współpracy.
O projekcie
Projekt realizowany jest w ramach Science Hub UŁ – ogólnouczelnianej platformy współpracy, która ma na celu wspieranie społeczności akademickiej UŁ w realizacji wdrożeniowych projektów naukowych we współpracy z otoczeniem.
Tytuł projektu: Ustalenie warunków procesu technologicznego wytłaczania oleju sezamowego, gwarantujących optymalną korelację pomiędzy zawartością prozdrowotnego sezamolu a właściwościami organoleptycznymi oleju
Osoby pełniące opiekę: dr Sylwia Smarzewska, dr Kamila Koszelska, Katedra Chemii Nieorganicznej i Analitycznej, Wydział Chemii
Osoby studiujące: Michał Świderski, Monika Wypych, Analityka chemiczna
Partner: Olini, Miramar Sp. z o.o.
Materiał: Zespół projektowy
Redakcja: Science Hub UŁ